MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19491001 Beatrijs Escher-Jongert aan Matthijs Vermeulen

Beatrijs Escher-Jongert

aan

Matthijs Vermeulen

Oegstgeest, 1 oktober 1949

1 October 1949

Oegstgeest.

Beste Matthijs,

Het doet niet veel ter zake maar ik wil je toch nog even zegen hoe sterk ik gevoeld heb iets geweldigs meegemaakt te hebben gisteren in Rotterdam. Je muziek is zoozeer van onze jammerlijke tijd dat ik sterk de behoefte had, nadat de verlossende slotfanfare verklonken was, om te gaan schreeuwen, om te uiten hoe diep dit alles aangegrepen had. Het was een grandioze prestatie van Flipse en zijn orkest en Ruud heeft ook niet nagelaten vanmorgen v. Beinum op te bellen, verslag uit te brengen en hem op zijn eergevoel te werken. Ik kan me niet voorstellen dat Amsterdam dat op zich laat zitten!

Tot verschillende menschen wie ik het vroeg had je muziek wel degelijk gesproken en het is absoluut noodzakelijk dat er meerdere uitvoeringen volgen.

Ik ben tenslotte zielsgelukkig over het feit dat je eindelijk weer eens de strijd tegen de radio hebt aangebonden. Houd vol, er zijn zoo weinig menschen die zien hoe de vork in de steel zit. Straks worden we godbetert allemaal nog gelukkig gemaakt met televisie ook! En heb je laatst die ball-point van het orkest gehoord? De ondes martenot in een concert met orkest van Jollivet [sic] onder v. Otterloo? Een rotcompositie en onbegrijpelijk dat de radio en 'n Otterloo zich daarvoor interesseerden.

Tot ziens.

Beatrijs

Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA