MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19520905 Matthijs Vermeulen aan Eduard van Beinum

Matthijs Vermeulen

aan

Eduard van Beinum

Amsterdam, 5 september 1952

Amsterdam

Herengracht 330

5 September 1952

Best Eed,

De partituur die je hierbij van me krijgt, had ik bedoeld voor je verjaardag. Maar toen ik mijn voornemen wilde volbrengen, was er op Donemus geen exemplaar aanwezig en de bestelling die ik deed, eiste een week. Jammer.

Dus kom ik post festum, en juist dit jaar had ik een zonderlinge, aanhoudende drang om je eigens geluk te wensen voor een lange komende tijd. Op een morgen van Augustus werd ik met dat gevoel wakker, en het liet me niet meer los. De exclusieve bewondering die ik voor je heb, een heel diepe, onwrikbare vriendschap, en ook de dankbaarheid, – wat allemaal slechts zelden, en dan nog maar minder dan half kan worden uitgesproken – zoeken een uitweg zoals ze kunnen.

Hier in deze vorm. Allereerst om je plezier te doen. Want ik heb zo'n idee dat de muziek die ik je stuur, je zal bevallen, doch dat je ze nooit onder ogen zult krijgen wanneer ikzelf ze je niet bezorg. Lees ze eens. Het kost je niet meer dan een kwartier. Het moet je plezier doen een exclusief bewonderaar te hebben die geldige muziek maakt.

Dat is een. Vervolgens: Voor mij bestaat er geen groter voldaanheid dan een blijk van goedkeuring te ontvangen van iemand die ik bewonder. En jij bent de enige. De rest laat me onverschillig. Ik zeg het je ronduit. Sinds ik je ken (sinds 1939) is er voor mij geen dirigent behalve jij. Op een of andere manier ben ik met het beste van je samengegroeid als een soort van tweeling. Dat is een ontzaglijk privilege voor me, maar tegelijk een enorme hindernis. Want enkel bij jou kan ik als componist kan schooien!

Ik zou daarom willen dat deze muziek je plezier doet: voor deze verjaardag van je en een hoop volgende.

Je

Matthijs.

Alle hartelijks van Thea en mij aan jou en Sepha. Voor je concert van 16 Augustus (wij waren in Laren) hadden wij plaatsen aangevraagd, doch niet gekregen.

brief en concept

Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA