19460623 S.M.C. van der Hoeven aan Matthijs Vermeulen

S.M.C. van der Hoeven

aan

Matthijs Vermeulen

Leiden, 23 Juni '46

Rijnsburgerweg 14.

Beste Matthijs Vermeulen,

Heel veel goeds wens ik je nu je met Thea trouwt en dat zij jou, en jij haar erg gelukkig mag maken. Ik hoop, dat jullie elkaar erg zult kunnen verwennen, want hoe werkelijk buitengewoon lief Joanna altijd voor Thea was, het is toch maar enig, dat jullie elkaar gevonden hebt. Ik heb van het ogenblik af, dat ik haar leerde kennen altijd van haar gehouden; dat beetje stugge en niet dadelijk met iets weglopen vind ik zo charmant en zo eerlijk, en het geeft zo veel waarde aan haar positieve waarderingen. En dat ze begaafd is; wat ze doet, doet ze goed.

Ik zie haar, doordat ik ook een druk en gebonden leven heb, maar weinig, zodat ik verwachten kan, dat dat door jullie huwelijk niet verminderen zal – en onze verhouding hoop ik ook niet, integendeel.

Voor Joanna is dat zo anders, dat is één van de redenen, waarom ik je schrijf. Joanna alleen te laten is zo 'n schaduw voor Thea; hoe lossen we dat in haar bruidstijd het mooist voor haar op? Ik weet niet of je iemand bent, die daar iets over zeggen kan en dan nog wel tegen mij, wildvreemd en wel; maar zo ja, dan zou ik erg blij zijn iets van je te horen. Als we die nare deviezenkwestie enigszins op kunnen lossen, zou je er dan voor voelen als Joanna, en ik misschien ook, met Thea meekwamen of den dag voor den trouwdag kwamen (of op den trouwdag vanuit Parijs)? Als Joanna wat zou kunnen zingen in de kerk misschien. En zou er eventueel een mogelijkheid zijn van bijvoorbeeld een gemeenschappelijke maaltijd van een jullie toegenegen groepje. Zoiets vindt Joanna vast gezellig en ik zou 't erg prettig vinden ervoor of erna een tijdje met Joanna in Parijs of buiten te zijn; trouwens Joanna is flink, hoor, en misschien is Thea wat bezorgder – soms – dan nodig is. Als het bruidspaar daar meer voor voelt, zullen wij Thea in Holland uitwuiven en jullie in Amsterdam erg, erg hartelijk verwelkomen; indien gewenst heel stilletjes en stuk voor stuk – maar ik zou 't wel enig vinden, als wij er bij konden zijn.

Veel hartelijks van

Suus van der Hoeven.

P.S. Hoe is de verbinding met Parijs en heb jullie daar zo nodig een hotelletje in Louveciennes?