Theun de Vries
aan
Matthijs Vermeulen
Amsterdam, 1 juli 1957
Amsterdam
1.7.1957
Zeer geachte Heer Vermeulen,
Sinds wij met elkaar zo aangenaam kennis maakten, is enige tijd verstreken, waarin ik mijn best gedaan heb, Allard Rosweide enkele graden dichter bij zijn onvermijdelijke ontwikkeling te brengen. Hierbij deden zich uiteraard weer enkele vragen aan mij voor. Ik leg ze u hieronder voor, en vraag mij alleen af, of ik van u mag verwachten, dat u ze per brief beantwoordt. Mocht het u dus beter uitkomen, dat wij binnenkort weer eens praten, dan stel ik dat natuurlijk op hoge prijs.
De vragen zijn deze:
a) Mag ik bepaalde elementen uit uw levensverhaal gebruiken, nu en in 't vervolg, om Allards portret wat uit te diepen of kleur te geven? Of zijn er bepaalde dingen, die u liever monopoliseert?
b) Gezien de hoedanigheden van Allard, zoals u hem uit de drie eerste delen van de cyclus hebt leren kennen: wat zou in hem, nu hij zijn levenslijn als componist weer opneemt, in de tijd tussen 1900 en 1910 het nieuwe en bizondere kunnen zijn?
Is het een werkwijze?
Is het een bepaalde opvatting? (ik bedoel: gebruik of combinatie van bepaalde instrumenten? voorkeur voor deze of gene wijze van uitdrukken?)
Dit moet dus samenhangen met zijn aard en aanleg en de daaruit door mij aangegeven perspectieven.
Ik stel mij hem voor als een naar zijn aanleg melodisch componist, figuurscheppend (in tegenstelling tot de dramatiek en de klankvolumes van Wagner b.v.).
Daar elk dikdoen Allard vreemd is, zou er b.v. een bepaalde strengheid of ascese in zijn muziek kunnen zijn, of een neiging tot de 'abstractie' (gebruik van het pure klavier). Enfin, u hebt uit deze enkele opmerkingen hoop ik, al het denkbeeld gekregen van de moeilijkheden of kwesties, die mij voor ogen zweven, resp. bedreigen!
Ik hoop niet, dat ik te onbescheiden ben met deze vragen; mocht dat het geval zijn, zegt u mij dat dan ook.
Met vriendelijke groeten, ook aan uw vrouw,
Uw
Theun de V.
Theun de Vries
Raamgracht 6
Amsterdam C.
Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA