MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19591217 Matthijs Vermeulen aan J.J. van der Linden

Matthijs Vermeulen

aan

J.J. van der Linden

Laren, 17 december 1959

Laren (N.H.)

Drift 45

17 dec. 1959

Alderbeste Jan,

Het doet mij enorm veel plezier, het lucht me op, dat juist de "passage" − in de letterlijkste zin! − die voor mij van zo groot gewicht was, jou het sterkst getroffen heeft. Ook ik voelde mij bij het horen daar "los worden", heerlijk los, als bevrijd, zalig bevrijd, en toch nog in dit leven, "op ons matje", dat een tovertapijt werd. Je waarneming en je beschrijving zijn verbazend nauwkeurig. Van harte dank voor die mededeling. Ze is me liever dan alle andere denkbare lof.

Tweede plezier dat je me doet: Je vermelding dat het werkelijk succes kwam van "het volk". Daarvoor componeer ik eigenlijk: voor het gewone volk, en voor de enkelingen zoals jij, wier gemoed nog onbevangen is, altijd nieuw en ongerept, niet verstrikt in allerlei webben van lage en hoge school! Me te herinneren dat "het volk" tevreden was, voldaan, maakt me nog helemaal murw.

Derde plezier dat je me doet: je welkome, en onuitsprekelijk gewaardeerd geschenk. Als je kans zag om het in eigen persoon aan de "dierbare vrouwe" te overhandigen, zou je mijn vreugde over je brief voltooien, dan kan ik je, oog in oog, en met het dankbaarst hart de hand drukken. En zij ook.

Onze hartelijke groeten aan jullie,

je

Matthijs.

Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA