MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19580215 Matthijs Vermeulen aan J.J. van der Linden - concept

Matthijs Vermeulen

aan

J.J. van der Linden

 

Laren, ± 15 februari 1958

 

[aanhef ontbreekt]

Nooit zal ik je kunnen terugdoen wat jij sinds de laatste jaren voor mij gedaan hebt en er is geen geschikter tijd om dit te overdenken dan je verjaardag, welke zo vanzelf een gebeurtenis wordt waarbij de diepste gevoelens beginnen te bewegen. Een gelukwens voor je te vormen lijkt dan helemaal ontoereikend, temeer omdat die dagelijks voor je opwelt vanuit mijn hart. Maar ik zou je willen laten weten, elk jaar op deze datum, hoe onzegbaar ik telkens getroffen ben door alle vriendschap die je mij bewijst, en hoe ik je het meest van alles dank voor deze zeldzame gewaarwording.

Met grote toegenegenheid ook namens Thea

M.

 

Thea vertelde mij een poos geleden van je brief aan het Concertgebouw. Ik was er blij mee. Zij menen daar het liefst dat ik compleet alleen sta.

Gisteren zei Thea me wat ze je hebben geantwoord.

Het is schandalig met welk een praatje ze proberen je te misleiden.

De uitvoering van mijn 3de symphonie (in Mei 1939) geschiedde op initiatief van het "Comité Maneto" dat voor dit concert het Concertg ork geëngageerd had en Van Beinum.

De Vierde symphonie is in 1952 weliswaar gespeeld in de zaal van het Concertgebouw. Maar door het R'dams Phil O. onder Eduard Flipse, en wederom op initiatief van Maneto.

De Tweede symphonie is in 1956 uitgevoerd op het Holland-Festival. Ja, door het Concertgebouw-Orkest, maar geheel buiten het kader van de Concert-gebouw-orkest-programma's. Ofschoon die symphonie onmiskenbaar succes had, heeft het Concertgebouw-orkest dat werk nog niet op zijn programma's geplaatst.

Enkel de Vde symphonie en de Passacaille et Cortège zijn totnutoe gespeeld op de concerten van het CGO en op initiatief van Van Beinum.

Het is griezelig voor mij om de artistieke leider (Flothuis) zo te zien goochelen met de feiten.

 

concept

 

Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA