MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19501010 Eduard van Beinum aan Matthijs Vermeulen

Eduard van Beinum

aan

Matthijs Vermeulen

Utrecht, 10 oktober 1950

10 Oct. 50

M'n beste Matthijs,

Blij was ik met je laatste brief, als je in Utrecht komt zal het mij bijzonder verheugen je te zien, elke tijd van de dag is goed.

Het is 3 uur 's nachts, naast mij ligt een man z'n halve long uit te hoesten nadat ze hem de andere helft weggenomen hebben.

Wat een wereld! met al die uitvindingen op geneeskundig gebied wordt je niet eens gegund rustig uit te knijpen. Dit, Korea – Atlantisch pact – Westersche Unie + Concertgebouw en zooveel meer, culmineeren zich in een onregelmatig hart – letterlijk en figuurlijk – ziedaar het beeld van m'n ziekte! ter opwekking heb ik al een radio naast m'n bed. – heb eens een dag naar de meest ontstellende, armetierige uitzendingen geluisterd. De bekroning van deze schoone ervaringen lag in "de bonte dinsdagavondtrein"

Het is werkelijk haast niet te gelooven dat we onze Bach en Mozart nog hebben. Hebben we ze nog? Heeft Sartre gelijk? Begint het menschelijk leven aan de andere zijde van de wanhoop?

Heb jij dit alles ook zoo ervaren toen je vijftig was?

Kom eens gauw praten met me, ik verlang er echt naar.

Groet Thea van me – recht hartelijk – ze zag er erg lief uit – maar erg moe. Knuffel je dochter van me, een poot van je zeer toegenegen

Eed.

louter in transcriptie overgeleverd

Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA