MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19371013 R.N. Roland Holst aan Matthijs Vermeulen

Richard Roland Holst

aan

Matthijs Vermeulen

Bloemendaal, 13 oktober 1937

13 Oct 37

Beste Thijs.

Tusschen al de zorgen door (over mijn vrouw) bracht achterstaand bericht mij eene groote vreugde. "Ziet" dacht ik "daar krijgt Thijs de wind in de zeilen. Moge 't zoo zijn, wat zou ik mij daar in verheugen.

Hartelijk gegroet

je Rik.

briefkaart, met een foto van huize "Overbosch" te Bloemendaal

aan de ommezijde heeft Roland Holst het volgende bericht uit de NRC opgeplakt:

Matthijs Vermeulen.

Zijn orkestlied "La Veille" wordt door de Zwitsersche radio uitgevoerd.

Reeds jaren lang leidt Matthijs Vermeulen in Frankrijk een vrijwel onopgemerkt bestaan. Het heette, dat hij zich geheel en al uit het muziekleven had teruggetrokken en zij, die zijn weinige maar hoogst opmerkelijke composities hebben leeren kennen, beschouwden dit als een groot verlies. Toch blijkt Vermeulen, wiens muziek-literair talent in ons land nog niet geëvenaard is – zijn bundels "Klankbord" en "De eene grondtoon" bevatten het mooiste proza, dat wel ooit door een musicus geschreven is –, zich nog met zijn muziek te hebben bezig gehouden. Hij heeft althans in 1932 zijn vijftien jaar oude oorlogslied "La Veille", dat in de vertolking van Hans Gruys zoo sterk de aandacht getrokken heeft, geïnstrumenteerd. In dezen vorm zal het lied Zaterdagavond 16 dezer op een concert van Radio-Suisse-Romande Lausanne (Sottens) onder leiding van Hans Hauch en met medewerking van de zangeres Caro Faller voor het eerst worden uitgevoerd.

Het ware te wenschen, dat deze buitenlandsche première de aanleiding mocht zijn tot een hernieuwde belangstelling in ons land voor Vermeulen's muziek. Zijn derde symphonie b.v. moet een uitvoering volkomen waard zijn, en ook in zijn kamermuziek zijn belangrijke uitingen te vinden, zooals de door Serart [lees: Senart] te Parijs uitgegeven cello-sonate.

Verblijfplaats: Amsterdam, Bijzondere Collecties UvA