MATTHIJS VERMEULEN

Componist, schrijver en denker

19210618 Anny Vermeulen-van Hengst aan Evert en Hilda Cornelis

Anny Vermeulen-van Hengst

aan

Evert en Hilda Cornelis

Hollandsche Rading, 18 juni 1921

"De Houten Lepel" 18 Juni. 1921

Beste Hilde en Evert,

Toen Thijs vorige maand naar Frankrijk was schreef ik jullie reeds een briefje, dat echter is blijven liggen en juist even voor z'n thuiskomst kwam E.'s ansicht uit Catania. Een mooie reis zeker? Thijs was naar Courcelles-Tréloup, Epernay en Rheims met het doel ergens een woning te vinden: tevergeefs echter. Nu gaan hij en ik eind van de maand echter naar Bougival-la Celle St. Cloud in een eenvoudig hotelletje om van daaruit te probeeren of er iets voor ons is. Want we zijn besloten om voortaan de rest van ons leven in Frankrijk door te brengen.

De kinderen blijven zoo lang <d.w.z. tot we wat gevonden hebben!!> bij de ouders van Thijs in de Valeriusstraat. Jullie ziet ons dus waarschijnlijk eind volgende week of zoo wel in A'dam.

Wij hebben nog geen uitsluitsel omtrent vervoer- en invoerkosten op de vleugel. Ik heb deze Ibach Januari 1917 van de Firma Stoker Utrecht (thans bij Kettner's Magazijnen gevoegd) in huurkoop gekregen. Ik ben er onlangs heen geweest en ze hebben mij aangeraden om, als ik hem verkocht, een advertentie in de Gooi- en Eemlander te zetten.

Daarom kom ik je nu ook vragen Evert of jij soms een kooper weet? Ik denk wel dat het het verstandigste is hem te verkoopen en als we eenmaal daar zijn een fransch instrument te huren. Ik weet niet wat deze Ibach op moet brengen, hij is nu 4½ jaar in mijn bezit en heeft natuurlijk wel geleden, vooral 't laatste jaar. Getaxeerd is hij nog niet. Voor een of ander koor of anders studeer-vleugel is hij toch nog goed. Er is zoo'n "Beethoven" (!!) bankje bij. Ik studeerde toen bij Rijken in Deventer, maar nam geen instrument van Rijken en De Lange, omdat ik al eenige jaren van Stoker een piano in huur had gehad. – In 't contract staat dat het is: een vleugel, zwart, model I, 7½ octaaf, no 77226 fabrikaat Rud. Ibach Sohn, ter waarde van f 1180.- – Nu van die prijs zal wel héél wat afgaan. (Laten we hopen van niet al te erg.) Jij hebt zooveel leerlingen en kennissen en bijzondere haast is er niet mee, hij kan hier in de keet toch licht blijven staan tot September. En op een advertentie komen er allicht maar nieuwsgierigen en waarvoor ons toch den tijd ontbreekt om die te woord te staan. Dus help me een beetje. –

Stuur ook even een lijstje van diverse werken en boeken die je leende, dit voor de securiteit dat we je alles eerlijk terug geven!

Jullie zijn zeker allen gezond? Wij ook. We komen zeker nog eens een avond wanneer we in A'dam zijn over alles en nog wat praten.

Intusschen hartelijk gegroet!

Jullie Thijs en Anny

Verblijfplaats: Den Haag, Nederlands Muziek Instituut