en fr de

RADIO-UITZENDINGEN OVER VERMEULEN
 
De gedrevenen (VPRO 1991, samenstelling Marnix Koolhaas; opnieuw uitgezonden 1999): interviews met Vermeulens broer Christian van der Meulen, Thea Vermeulen-Diepenbrock, Paul Cronheim, Teun de Vries, Peter Berman en Odilia Vermeulen
 
Componist van de Week (VARA 28 januari t/m 1 februari 2008, samenstelling Noor Kamerbeek, presentatie Peter Bree): serie van 5 afleveringen, tezamen een prachtig document. Van Vermeulens oeuvre komen alle aspecten – vocaal, kamermuziek, symfonieën en de toneelmuziek bij het waterfeestspel De Vliegende Hollander op tekst van Martinus Nijhoff – evenwichtig aan bod. De uitsnedes van de klinkende werken zijn uitstekend gekozen. In zijn beknoptheid is het levensverhaal nagenoeg compleet en de gekozen citaten geven een goed beeld van Vermeulens poëtica. Een knap staaltje van radiodocumentaire-maken.
 
BIS! (TROS mei 2008, samenstelling Siebe Riedstra): opnames van uitvoeringen van werken van Vermeulen in het Holland Festival van 1997, geprogrammeerd door Jan van Vlijmen.
 

 
TELEVISIE-UITZENDINGEN OVER VERMEULEN
 
Vrije Geluiden (VPRO 10 februari 2008, presentatie Hans Flupsen, redactie Josée Voormans): interview met Vermeulen-specialist Ton Braas en het tweede deel van Vermeulens Eerste Cellosonate, vertolkt door Viola de Hoog en Paolo Giacometti (aanklikken 'Zie hier Gianmaria, Vermeulen en de H. Bombers'). U kunt bovendien een videoregistratie van het complete werk beluisteren door 'De Hele Cello Sonate (M. Vermeulen)' aan te klikken.
 

Vermeulen op vinyl nog altijd verkrijgbaar
De LP met beide Cellosonates, overrompelend gespeeld door René van Ast en Arièlle Vernède, is voor slechts € 2,50 (plus verzendkosten) verkrijgbaar bij BVHaast. Ga voor dit collector's item naar de SALE-pagina van de website; met de zoekfunctie (CTRL-F) kunt u naar 'Vermeulen' gaan.

 
HIER TE BESTELLEN: DVD VAN FILM DE LAATSTE REIS
 
In deze gedramatiseerde documentaire uit 1988 gaat filmmaker Kees Hin, in samenwerking met Otto Ketting, op zoek naar het rusteloze leven van een markante componist. Wat bezielde hem? Te zien en te horen zijn o.a. de acteurs Hans Hoes (als Matthijs Vermeulen), Judy Doorman (als Anny van Hengst, Vermeulens eerste vrouw, en Thea Diepenbrock, zijn tweede vrouw), Michiel van Rooyen en Diederik de Groot van Embden, en de musici Jard van Nes, Charles van Tassel, Jan van der Meer en Anner Bijlsma.
Hier verkrijgbaar voor slechts € 9,95 (incl. verzendkosten). Stuur een bericht naar ton.braas @ planet.nl (spaties verwijderen) en maak het bedrag over naar rekening NL23 INGB 0005590783 t.n.v. Matthijs Vermeulen Stichting te Laren NH. Binnen een paar dagen hebt u de dvd in huis.
Lees hier wat Otto Ketting schreef over Matthijs Vermeulen en over zijn film De laatste reis.
 
 
get the Flash Player